Monday, February 16, 2009

CINTA AGUNG? CINTA GILA? CINTA GAGAL?

CINTA CINTA AGUNG

Lalu aku teringat kepada Hari Kekasih. Maka aku pun teringat kepada cinta. Maka aku pun teringat kepada kekasih pertama. Maka aku teringat kepada deraian air mata putus kasih. Semuanya datang satu persatu macam putaran filem 8 mm – kabur bergoyang tapi membawa ingat-ingatan.

Tahun ini aku tidak mengadakan pesta Untuk Mereka Yang Gagal. Saban tahun semenjak 7 tahun yang lalu setiap Hari Kekasih aku akan mengadakan pesta untuk semua cinta yang gagal. Aku merayakan cinta-cinta yan gagal.

Cinta yang suci dan cinta yang agung ialah cinta yang gagal.

Qays ibn al-Mulawwah ibn Muzahim, seorang penyaer Badwi dari Bani Amar telah jatuh cinta dengan Layla binte Mahsi ibn Sa’d. Lalu si penyaer Badwi ini menulis bait-bait shaer untuk si Layla kekasehnya.

Layla Al-Aamiriya tidak berkahwin dengan Qays ibn al –Mulawwah. Inilah cinta agung cinta air mata. Bait bait shaer Qays hingga ke hari ini masih di bacakan di Timur Tengah untuk mengingati Hari Kekasih.

Tongkat tidak mengakhiri Uda dan Dara dengan perkahwinan. Cinta Uda terus di halang. Maka matilah Uda membawa diri. Maka menangislah Dara sepanjang zaman.

Dari balcony mana di Tuscany si Juliet mengintai-intai bayangan si Romeo.

Setialah hati seorang Juliet melihat kekasihnya mati dibunuh. Setialah hati seorang Romeo melihat kekasih mati di racun. Bersatulah si kekaseh didalam makam. Bertapa sucinya cinta mereka. Cinta yang agung adalah cita yang gagal.

Ingatilah betapa sucinya cinta Quasimodo kepada gadis gipsi La Esmeralda. Ingatlah betapa suci hati si gadis gipsi terhadap Quasimodo yang cacat bongkok. Mereka maut bersama-sama melawan kuasa yang penuh dengan pura-pura.

Ingatilah Kurban Said dengan Ali dan Nino – kesah cinta penuh pengorbanan dalam dunia yang semakin kacau bilau.

Ketika aku di Tokyo aku terjumpa satu lagi kaseh agung – antara Barat dengan Timur – antara John dengan Yoko. Inilah cinta yang paling hebat di kurun yang lalu – cinta John terhadap Yoko.

Lalu aku teringat kembali pada gadis itu yang aku panggil Yoko. Dimana kah si Yoko ini sekarang. Tahukah dia yang aku memanggil dirinya Yoko. Semuanya gagal. Yang tinggal hanya ingatan. Yang tinggal hanya aliran air sungai di hadapan rumahnya.

John dan Yoko - cinta revolusiner berlatarkan Perang Vietnam. Cinta yang mengoncangkan dunia – cinta rock n roll – cinta anak-anak muda di jalan-jalan raya – dari Dc ke New York, ke Paris , ke London, ke Berlin, ke Rome, ke Tokyo dan ke Jalan Pantai.

Give Peace A Chance – Make Love Not War – Berilah Laluan Kepada Damai – Bercintalah Bukan Berperang. 

Bait bait shaer John
Bait bait shaer Qays
Bait bait shaer Romeo
Bait bait shaer Dara
Adalah cinta-cinta agung
Adalah cinta-cinta yang gagal.

*shaer=syair(ade yg xpaham plak kang)

No comments: